Λουκέτο στο σχολείο μας

Τελικά, ούτε εμείς τη γλυτώσαμε…2ο & 3ο Δημοτικά Σχολεία Χολαργού, κλείνουν από αύριο Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου και για 7 μέρες.
Δείτε το σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της Νομαρχίας Αθηνών

Χρήσιμες πληροφορίες – αχρείαστες να ‘ναι – που όμως πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε. (αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας):

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Αν το παιδί απουσιάσει από το σχολείο με συμπτώματα γρίπης, κατά την επιστροφή του χρειάζεται να προσκομίσει βεβαίωση γιατρού ότι δε νοσεί πια;
Αν το παιδί απουσιάσει από το σχολείο με συμπτώματα γρίπης, δε χρειάζεται κατά την επιστροφή του να προσκομίσει βεβαίωση γιατρού ότι δε νοσεί.

2. Αν το παιδί απουσιάσει από το σχολείο με συμπτώματα γρίπης, πόσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνει στο σπίτι ώστε να είναι βέβαιο ότι κατά την επιστροφή του δε θα μεταδώσει τον ιό;
Αν κατά την επιστροφή του παρατηρηθεί ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως βήχας, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γονέας ώστε να παραμείνει και άλλο κατ οίκον;
Τα παιδιά που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή παραμένουν στο σπίτι τους για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του χωρίς χρήση αντιπυρετικών. Βήχας που επιμένει μετά την παρέλευση του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος δεν υποχρεώνει το μαθητή να παρατείνει την παραμονή του στο σπίτι.

3. Μπορούν να πραγματοποιούνται σχολικές εορτές και επισκέψεις σε κλειστούς χώρους (θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία κτλ.);
Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα , δε συντρέχει λόγος ακύρωσης σχολικών εορτών και επισκέψεων σε κλειστούς χώρους.

4. Η μετακίνηση μαθητών με σχολικά λεωφορεία δημιουργεί, λόγω του ανεπαρκούς αερισμού, προβλήματα στην υγεία των μαθητών;
Εφόσον τα οχήματα μεταφοράς των μαθητών αερίζονται επαρκώς και καθαρίζονται κατά τον συνήθη τρόπο πριν και μετά την επιβίβαση των μαθητών , δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την υγεία των μαθητών.

5. Με ποιον τρόπο προμηθεύονται οι σχολικές μονάδες τα αντισηπτικά και τα άλλα υλικά των οποίων η προμήθεια απαιτείται από τις εγκυκλίους για την πρόληψη της διασποράς της νέας γρίπης;
Η προμήθεια αντισηπτικών και άλλων υλικών προβλεπόμενων από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τις σχολικές μονάδες μέσω των σχολικών Επιτροπών. Το Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων απέστειλε προς όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χρηματικό ποσό ανάλογο με τον σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της κάθε Διεύθυνσης, με σκοπό να διατεθεί στις αντίστοιχες σχολικές Επιτροπές όλων των σχολικών μονάδων.

6. Εάν το παιδί έχει κάνει το εμβόλιο της νέας γρίπης θα χρειαστεί να κάνει και το εμβόλιο της κοινής γρίπης;
Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης δεν παρέχει προστασία έναντι των στελεχών της εποχικής γρίπης . Για το λόγο αυτό, τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συνιστάται να εμβολιαστούν και για την εποχική γρίπη.
Οι ομάδες αυτές, όπως περιγράφονται στη με αριθμ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π.105420/15-9-2009 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι:
Α. Υγιή παιδιά 6 μηνών-5 ετών, για την αποφυγή ταυτόχρονης νόσησης από διαφορετικούς τύπους του ιού της γρίπης
Β. Πάσχοντες από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Γ. Πάσχοντες από καρδιακή νόσο με σοβαρές καρδιοαιμοδυναμικές διαταραχές
Δ. Πάσχοντες από ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
Ε. Πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
ΣΤ. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
Ζ. Πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Η. Πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια
Θ. Μεταμοσχευθέντες
Ι. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές Γυμνασίων – Λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, οίκων ευγηρίας).

7. Εάν το παιδί έχει κάνει εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο κινδυνεύει από τον ιό της γρίπης εφόσον αυτός εξελιχθεί σε πνευμονία;
Η πνευμονία είναι μια πιθανή επιπλοκή της γρίπης ,που μπορεί να έχει αίτιο πέραν του πνευμονιοκόκκου και άλλα μικρόβια και ιούς (ακόμα και τον ίδιο τον ιό της νέας γρίπης). Το εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου προστατεύει από τη λοίμωξη από το συγκεκριμένο μικρόβιο – αίτιο πνευμονίας.

8. Με ποιο τρόπο γίνεται η απολύμανση των σχολείων;
Η απολύμανση γίνεται σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που τονίζει ότι: «Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κ.λ.π.) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (ένα μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας».

9. Οι διάφορες σχολικές δραστηριότητες (εκδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λ.π.) αναστέλλονται;
Δεν υπάρχει ανάγκη για οιαδήποτε αναστολή δραστηριοτήτων λόγω της νέας γρίπης, ούτε συνίσταται κάτι τέτοιο από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΠΟΥ)

Advertisements

5 Σχόλια

  1. nai ok kitakste omos idika o kirios stergios epeidi arostise i aderfeimou pou einai sto B2 kai arostisan pola pedia kai mou eipe pos den katharizete na katharizete omos oxi logia ston aera (aetologies) kurie stergio na sas eipenthimisw an gini kana simban na bazete maskes sta pedia toulaxiston na min arwstenoun ki alli ei mai i aderfi tis marias apo to B2 na me thimaste

    • Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη από τη νέα γρίπη (Η1Ν1) όπως βεβαιώνει και η έκθεση του Υγειονομικού που έλεγξε το Σχολείο μας. Αν παραστεί ανάγκη για επιπλέον μέτρα, αυτά θα ληφθούν. Η ανωνυμία δεν είναι όπλο αλλά αδυναμία. Όποιος έχει κάτι να σχολιάσει, να αναφέρει τα στοιχεία του κι όχι να καλύπτεται πίσω απ’ το όνομα ανύπαρκτης μαθήτριας του Β2.

  2. Παρακαλώ κύριε Στέργιο να με ενημερώσετε πότε θα μπορούσα να έρθω στο σχολείο να συζητήσουμε ένα σοβαρό θέμα, γιατί δεν μπορώ να σας βρω ούτε στο τηλέφωνο.
    Κων/να Πανταζοπούλου

  3. Tηλεφωνείστε στο Σχολείο (6523215) να συνεννοηθούμε. Είμαι τις πρωινές ώρες.

    • Σας καλούσα συνεχώς από τις 12 μέχρι τις 12.30. Δεν απαντούσε το 2106523215 . Μήπως δεν έχει πρόθεμα το 210; Υπάρχει κάποιο άλλο τηλέφωνο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: